E-post:    Prenumerera nu

Tvättråd & symboler

Genom att tänka på hur du tvättar bidrar du till att minska din miljöpåverkan och till att bevara våra naturresurser, samtidigt som dina kläder håller längre.

Sänk tvättemperaturen
Unlimited Performance märker alltid plaggen med högsta tillåtna temperatur, men välj gärna en lägre tvättemperatur för att spara energi. Det går åt ungefär hälften så mycket energi per tvättprogram 40°C som i 60°C.

Fyll tvättmaskinen
Sortera plaggen efter färg och tvättemperatur. Fyll maskinen helt utan att packa den för hårt.

Välj ett miljömärkt tvättmedel
Använd ett miljömärkt tvättmedel, fritt från optiska vitmedel och fosfater eftersom de påverkar miljön negativt när de kommer ut i naturen. Dosera tvättmedlet enligt anvisningarna på förpackningen. Att överdosera gör inte dina kläder renare. För att kunna dosera rätt behöver du veta om vattnet där du bor är hårt eller mjukt. Undvik sköljmedel.

Undvik kemtvätt
Kemtvätt är en process där kläderna rengörs med hjälp av ett organiskt lösningsmedel. Kemtvätt påverkar miljön negativt när lösningsmedlen hamnar i naturen. Idag finns även mer miljöanpassade kemtvättar som rengör kläderna genom att endast använda vatten och koldioxid, som återvunnits från industrin. Sådan kemtvätt ger därför inga utsläpp av kemikalier.

Ge bort dina kläder!
När du inte längre vill ha dina kläder, trots att de är i gott skick, ge dem till en organisation som kan förlänga plaggens livslängd.

40+60grader Strykjärn
Plagget kan vattentvättas i maskin eller för hand.
Normal centrifugering.
Siffrorna i figuren anger gradantalet.
Trikåplagg behöver normalt sett inte strykas, men om du ändå vill, bör svalt strykjärn användas, max 110°C.
Undvik att stryka på tryckta loggor.
Ej torktumling
Ej kemtvätt
Ej klorblekning
      Ej torktumling       Ej kemtvätt    Tål ej klorblekning